تصميم موقع كهذا باستخدام ووردبريس.كوم
ابدأ

A mutant is disturbing the world.. what is “Omicron” The new epidemic of the Corona virus will not soon decline in its spread in the world until it returns at a more rapid pace through new strains and mutant, the latest of which was the “Omicron” mutant, which seems to be troubling governments for fear of returning to the measures of ban or comprehensive closure, which affects significantly in the local and global economy.

“Omicron” continues to spread in many countries of the world, where it was first discovered in South Africa and has been monitored since then until Monday, in many countries, most notably: “Britain, Germany, Italy, the Netherlands, Denmark, Belgium, Botswana, Israel, Australia, Hong Kong and Canada”, in addition to other countries. other.

disturbing strain

In recent days, countries have begun to race to close their borders to travelers from southern Africa, or impose varying restrictions on travel, including quarantine, on the countries in which the new mutant appeared.

In light of this, scientists are racing against time to determine the extent of the danger of the new strain “Omicron”, which the World Health Organization has classified as “disturbing”, because the scientific evidence that has been reached so far suggests that it may lead to a recurrence of infection with the virus, especially to see if it can circumvent. on existing vaccines.

Experts believe that it may be too late to impose travel restrictions to stop the spread of “Omicron”, but many countries continue to take these measures.

On the other hand, the World Health Organization warned against rushing to impose travel restrictions without having a scientific basis for these decisions.

For its part, the European Center for Disease Prevention and Control said, “Preliminary data show that the Omicron strain is the most mutated strain detected in large numbers during the outbreak so far), which raises serious concerns that it may reduce the effectiveness of vaccines and increase the risk of infection again. “.

According to the available data, it appears that the mutant has a faster rate of growth than the rest of the mutant; But the European Center believes that research on this variable needs several weeks to accurately assess its danger and the possibilities of confronting it.

And the South African government has previously reported a fourfold increase in the number of new infections during the month of November, which may result in the spread of this new mutant. What do we know about the “Omicron” mutant so far?

With the beginning of the discovery of the new strain of Corona, it was called “B.1.1.529”, then the World Health Organization called it, last Friday, a Greek codename, “Omicron”, like what happened with the “Alpha and Delta” mutant.

Since its discovery, the mutant has been exposed to severe mutations significantly, as Tulio de Oliveira, director of the Epidemiological Response and Innovation Center in South Africa, said that there is an “extraordinary group of mutations and the new strain completely different from the other mutant that have spread,” adding, “We were surprised by This mutant has made a great leap in evolution, and much more mutations than we expected.”

And de Oliveira added, in press statements, that “there are 50 mutations in total, more than 30 of them occurred in the spinal protein that surrounds the virus, which is the part that most vaccines target and the key that the virus uses to reach the cells of the body.”

With regard to the part of the virus that attaches to the cells of our bodies (it is called binding receptors), it contains 10 mutations compared to only two in the delta mutant that swept the world.

It is likely that this level of mutation is caused by one patient who was not able to overcome the virus, or more than one patient. At a time when it is believed that many mutations are not necessarily a bad thing, it is important here to know what these mutations actually do.

Experts believe that the concern is that the emerging corona virus is now fundamentally different from the original that first appeared in “Wuhan, China” at the end of 2019, and this means that vaccines designed using the original strain may not be effective, according to the BBC. ” British.

Where did the word “omicron” come from?

The World Health Organization has given multiple names to the emerging corona virus and its variants during the past two years, especially those variables that raise concern or have a greater spread than others.

Although the letters “Nu and xi” come before omicron in the Greek alphabet, when the variable “Mu” got its name, last August, the Greek letter Nu moved to the front of the line. But a WHO spokesperson said the organization had determined that the letter “Nu” was too similar to the English word “NEW”.

The Greek letter “xi” was the next alphabetically, but the World Health Organization decided not to adopt it either, stating that “xi is identical to a common family name, Xi”, and therefore the adoption of this name violates the World Health Organization’s policy for naming diseases, as the organization aims to ” Minimize the undue negative impact of disease names on commerce, travel, tourism, or animal care, and avoid causing offense to any cultural, social, national, regional, professional or ethnic group.”

The roots of “omicron” go back to ancient Greece, specifically, it is the 15th letter in the Greek alphabet, and when translated into English it will be equivalent to the vowel “o”, and the word “omicron” itself is translated from Greek to “o micron”, which means that it Small in contrast to the large “omega”.

Bir mutant dünyayı rahatsız ediyor.. “Omicron” nedir? Yerel ve küresel ekonomiyi önemli ölçüde etkileyen, yasaklama veya kapsamlı kapatma önlemlerine dönme korkusuyla hükümetleri rahatsız eden “Omicron” mutantı.

“Omicron”, ilk olarak Güney Afrika’da keşfedildiği ve o günden bu yana Pazartesi gününe kadar izlendiği dünyanın birçok ülkesinde yayılmaya devam ediyor, başta İngiltere, Almanya, İtalya, Hollanda, Danimarka, Belçika olmak üzere birçok ülkede. , Botsvana, İsrail, Avustralya, Hong Kong ve Kanada”, diğer ülkelere ek olarak.

rahatsız edici gerginlik

Son günlerde ülkeler, güney Afrika’dan gelen yolculara sınırlarını kapatmak veya yeni mutantın ortaya çıktığı ülkelere karantina da dahil olmak üzere seyahatlere çeşitli kısıtlamalar getirmek için yarışmaya başladı.

Bunun ışığında bilim insanları, Dünya Sağlık Örgütü’nün “rahatsız edici” olarak sınıflandırdığı yeni “Omicron” türünün tehlike boyutunu belirlemek için zamanla yarışıyor. özellikle mevcut aşıları aşıp atlatamayacağını görmek için virüsle enfeksiyonun tekrarlamasına yol açabilir.

Uzmanlar, “Omicron”un yayılmasını durdurmak için seyahat kısıtlamaları getirmek için çok geç olabileceğine inanıyor, ancak birçok ülke bu önlemleri almaya devam ediyor.

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü, bu kararların bilimsel bir temeli olmadan seyahat kısıtlamaları getirmek için aceleye getirilmemesi konusunda uyardı.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi ise, “Ön veriler, Omicron suşunun salgın sırasında şimdiye kadar çok sayıda tespit edilen en mutasyona uğramış suş olduğunu gösteriyor), bu da aşıların etkinliğini azaltabileceğine dair ciddi endişeler uyandırıyor. ve enfeksiyon riskini tekrar artırın.”

Mevcut verilere göre, mutantın mutantın geri kalanından daha hızlı bir büyüme oranına sahip olduğu görülmektedir; Ancak Avrupa Merkezi, bu değişkenle ilgili araştırmanın, tehlikesini ve onunla yüzleşme olasılıklarını doğru bir şekilde değerlendirmek için birkaç haftaya ihtiyacı olduğuna inanıyor.

Ve Güney Afrika hükümeti daha önce Kasım ayı boyunca yeni enfeksiyon sayısında dört kat artış olduğunu ve bunun da bu yeni mutantın yayılmasına neden olabileceğini bildirmişti.“Omicron” mutantı hakkında şu ana kadar ne biliyoruz?

Corona’nın yeni türünün keşfedilmeye başlamasıyla, buna “B.1.1.529” adı verildi, ardından Dünya Sağlık Örgütü geçen Cuma günü, “Alfa’da olduğu gibi” bir Yunan kod adı olan “Omicron” olarak adlandırdı. ve Delta” mutantı.

Güney Afrika’daki Epidemiyolojik Tepki ve İnovasyon Merkezi direktörü Tulio de Oliveira’nın dediği gibi, keşfinden bu yana, mutant önemli ölçüde ciddi mutasyonlara maruz kaldı, “olağanüstü bir mutasyon grubu ve diğerinden tamamen farklı yeni suş var” dedi. Bu mutantın evriminde büyük bir sıçrama ve beklediğimizden çok daha fazla mutasyon yapmasına şaşırdık.”

Ve de Oliveira, basın açıklamalarında, “Toplamda 50 mutasyon var, bunların 30’dan fazlası, çoğu aşının hedeflediği ve virüsün ulaşmak için kullandığı anahtar olan virüsü çevreleyen omurilik proteininde meydana geldi. vücudun hücreleri.”

Virüsün vücudumuzdaki hücrelere yapışan kısmına (bağlayıcı reseptörler denir) gelince, dünyayı kasıp kavuran delta mutantında sadece iki mutasyona kıyasla 10 mutasyon içerir.

Bu mutasyon seviyesinin virüsü yenemeyen bir hastadan veya birden fazla hastadan kaynaklanması muhtemeldir.Birçok mutasyonun mutlaka kötü bir şey olmadığına inanılan bir zamanda, burada önemli olan şudur: Bu mutasyonların gerçekte ne yaptığını bilin.

Uzmanlar, endişenin, ortaya çıkan korona virüsünün şimdi 2019’un sonunda “Wuhan, Çin”de ilk ortaya çıkan orijinalden temelden farklı olduğuna inanıyor ve bu, orijinal suş kullanılarak tasarlanan aşıların etkili olmayabileceği anlamına geliyor. BBC. ” İngiliz.

“Omicron” kelimesi nereden geldi?

Dünya Sağlık Örgütü, son iki yılda ortaya çıkan korona virüsüne ve türevlerine, özellikle endişe yaratan veya diğerlerinden daha fazla yayılan değişkenlere birden fazla isim verdi.

Yunan alfabesinde “Nu ve xi” harfleri omicrondan önce gelse de, geçen Ağustos ayında “Mu” değişkeni adını aldığında, Yunanca Nu harfi satırın önüne geçti. Ancak bir WHO sözcüsü, örgütün “Nu” harfinin İngilizce “YENİ” kelimesine çok benzediğini belirlediğini söyledi.

Yunanca “xi” harfi alfabetik olarak bir sonrakiydi, ancak Dünya Sağlık Örgütü “xi’nin ortak bir aile adı olan Xi ile aynı olduğunu” belirterek onu benimsememeye karar verdi ve bu nedenle bu ismin benimsenmesi Dünya Sağlık Örgütü’nün kurallarını ihlal ediyor. ” Hastalık adlarının ticaret, seyahat, turizm veya hayvan bakımı üzerindeki gereksiz olumsuz etkilerini en aza indirmeyi ve herhangi bir kültürel, sosyal, ulusal, bölgesel, profesyonel veya etnik gruba zarar vermekten kaçınmayı” amaçladığı için hastalıkları adlandırma politikası.

“Omicron” un kökleri antik Yunanistan’a kadar uzanır, özellikle Yunan alfabesindeki 15. harftir ve İngilizce’ye çevrildiğinde “o” sesli harfine eşdeğer olacaktır ve “omicron” kelimesinin kendisi tercüme edilmiştir. Yunanca’dan “o mikron”a, yani büyük “omega”nın aksine Küçük.

متحور يؤرق العالم.. ما هو “أوميكرون”لا يلبث وباء فيروس كورونا المستجد يتراجع بانتشاره في العالم حتى يعود بوتيرة أشد عبر سلالات ومتحورات جديدة، كان آخرها متحور “أوميكرون” الذي يبدو أنه يؤرق الحكومات خشية العودة إلى تدابير الحظر أو الإغلاق الشامل والذي يؤثر بدرجة كبيرة في الاقتصاد المحلي والعالمي.

ويواصل “أوميكرون” انتشاره في العديد من دول العالم، حيث اكتشف لأول مرة في جنوب أفريقيا ورُصد منذ ذلك الحين حتى اليوم الإثنين، في العديد من الدول أبرزها: “بريطانيا وألمانيا وإيطاليا وهولندا والدنمارك وبلجيكا وبتسوانا وإسرائيل وأستراليا وهونغ كونغ وكندا”، إلى جانب دول أخرى.

سلالة مقلقة

وبدأت الدول في الأيام الأخيرة تتسابق في إغلاق حدودها أمام المسافرين القادمين من جنوب القارة الأفريقية، أو فرض قيود متفاوتة على السفر من بينها الحجر الصحي على الدول التي ظهر بها المتحور الجديد.

وفي ظل ذلك، يسابق العلماء الزمن لتحديد مدى خطورة السلالة الجديدة “أوميكرون” التي صنفتها منظمة الصحة العالمية بأنها “مقلقة”، لأن الأدلة العلمية التي تم التوصل إليها حتى الآن ترجح إلى أنه قد يؤدي إلى تكرار الإصابة بالفيروس، خصوصاً لمعرفة إن كان بإمكانها الالتفاف على اللقاحات الموجودة حالياً.

ويعتقد الخبراء أنه ربما يكون أوان فرض قيود السفر لوقف انتشار “أوميكرون” قد فات، لكن دولاً عديدة تواصل اتخاذ تلك الإجراءات.

في المقابل حذرت منظمة الصحة العالمية من التعجّل في فرض قيود على السفر دون وجود أساس علمي لهذه القرارات.

من جهته، قال المركز الأوروبي للوقاية من الأمراض ومكافحتها إن “البيانات الأولية تظهر أن سلالة (أوميكرون هي السلالة الأكثر تحولاً التي يتم اكتشافها بأعداد كبيرة خلال تفشي الوباء حتى الآن)، الأمر الذي يثير مخاوف جادة من أنها قد تقلص فعالية اللقاحات وتزيد خطر الإصابة مجدداً “.

وبحسب المعطيات المتوفرة يبدو أن المتحور لديه نسبة أسرع نمواً من بقية المتحورات؛ لكن المركز الأوروبي يرى أن الأبحاث حول هذا المتغير تحتاج لعدة أسابيع حتى تقيّم بشكل دقيق خطره وإمكانيات مواجهاته.

وسبق أن أبلغت حكومة جنوب أفريقيا عن زيادة في عدد الإصابات الجديدة بمقدار أربعة أضعاف خلال شهر تشرين الثاني، ما قد يسفر عن انتشار هذا المتحور الجديد.ماذا نعرف عن متحور “أوميكرون” حتى الآن؟

مع بداية اكتشاف السلالة الجديدة لكورونا، أطلق عليها اسم “B.1.1.529″، ثم أطلقت عليه منظمة الصحة العالمية، يوم الجمعة الماضي، اسماً رمزياً يونانياً هو “أوميكرون”، مثل ما جرى مع متحورات “ألفا ودلتا”.

وتعرض المتحور منذ اكتشافه إلى طفرات شديدة بشكل كبير، حيث قال “توليو دي أوليفيرا”، مدير مركز الاستجابة الوبائية والابتكار في جنوب أفريقيا، إن هناك “مجموعة غير عادية من الطفرات والسلالة الجديدة مختلفة تماماً عن المتحورات الأخرى التي انتشرت”، مضيفاً “لقد فاجأنا هذا المتحور، فقد حقق قفزة كبيرة في التطور، وطفرات أكثر بكثير من التي توقعناها”.

وأردف “دي أوليفيرا” في تصريحات صحفية، أن “هناك 50 طفرة إجمالية أكثر من 30 بينها طرأت على البروتين الشوكي الذي يحيط بالفيروس، وهو الجزء الذي تستهدفه معظم اللقاحات والمفتاح الذي يستخدمه الفيروس للوصول إلى خلايا الجسم”.

وبما يخص جزء الفيروس الذي يتصل بخلايا أجسامنا (يطلق عليه  اسم ارتباط المستقبلات)فإنه يحتوي على 10 طفرات مقارنة بطفرتين فقط في متحور دلتا الذي اجتاح العالم.

ومن المرجح أن يكون هذا المستوى من الطفرات ناتجاً عن مريض واحد لم يكن قادراً على التغلب على الفيروس، أو أكثر من مريض، في الوقت الذي يعتقد أن حدوث الكثير من الطفرات ليس بالضرورة أمراً سيئاً، فمن المهم هنا معرفة ما تفعله هذه الطفرات بالفعل.

ويرى خبراء أن مكمن القلق هو أن فيروس كورونا المستجد أصبح الآن مختلفاً بشكل جذري عن الأصلي الذي ظهر بداية الأمر في “ووهان الصينية” نهاية عام 2019، وهذا يعني أن اللقاحات التي صممت باستخدام السلالة الأصلية قد لا تكون فعالة، وفق شبكة “بي بي سي ” البريطانية.

من أين جاءت كلمة “أوميكرون”؟

أطلقت منظمة الصحة أسماء متعددة على فيروس كورونا المستجد ومتحوراته خلال العامين الماضيين، خاصة تلك المتغيرات التي تثير القلق أو يكون لديها انتشار أكبر من غيرها.

ورغم أن أحرف “Nu وxi” تأتي قبل omicron (أوميكرون) في الأبجدية اليونانية، إلا أنه عندما حصل متغير “Mu” على اسمه، في آب الماضي، انتقل الحرف اليوناني Nu إلى مقدمة السطر. لكن متحدثاً باسم منظمة الصحة العالمية قال إن المنظمة قررت أن الحرف “Nu” مشابه جداً للكلمة الإنجليزية “جديد” (NEW).

وكان الحرف اليوناني “xi” هو التالي أبجدياً، لكن منظمة الصحة العالمية قررت عدم اعتماده أيضاً، مبينة أن “xi مطابق لاسم عائلة شائع، وهو Xi”، وبالتالي فإن اعتماد هذا الاسم ينتهك سياسة منظمة الصحة العالمية لتسمية الأمراض، حيث تهدف المنظمة إلى ” تقليل التأثير السلبي غير الضروري لأسماء الأمراض على التجارة أو السفر أو السياحة أو رعاية الحيوانات، وتجنب التسبب في الإساءة إلى أي مجموعة ثقافية أو اجتماعية أو وطنية أو إقليمية أو مهنية أو عرقية”.

وتعود جذور “أوميكرون” إلى اليونان القديمة، وعلى وجه التحديد، هو الحرف الـ15 في الأبجدية اليونانية، وعند ترجمته إلى الإنجليزية ستعادل حرف العلة “o”، وتترجم كلمة “أوميكرون” (omicron) نفسها من اليونانية إلى “o micron” ما يعني أنها صغيرة على عكس “أوميغا” (omega)

الكبيرة.

ミュータントは世界を混乱させています。「オミクロン」とはコロナウイルスの新しい流行は、新しい株とミュータントを通じてより速いペースで戻るまで、世界での広がりがすぐに減少することはありません。最新のものは「オミクロン」ミュータントは、禁止措置や包括的閉鎖措置に戻ることを恐れて政府を悩ませているようであり、これは地域経済と世界経済に大きな影響を及ぼします。

「オミクロン」は、南アフリカで最初に発見されて以来、月曜日まで多くの国で監視されてきた世界の多くの国で広がり続けています。特に、「英国、ドイツ、イタリア、オランダ、デンマーク、ベルギー」です。 、ボツワナ、イスラエル、オーストラリア、香港、カナダ」、その他の国に加えて。

邪魔な緊張

最近、各国は、アフリカ南部からの旅行者との国境を閉鎖したり、新しい変異体が出現した国に検疫を含む旅行にさまざまな制限を課したりするために競争を始めています。

これに照らして、科学者たちは、これまでに到達した科学的証拠がそれを示唆しているため、世界保健機関が「妨害」と分類した新株「オミクロン」の危険性の程度を決定するために時間と競争しています。特に既存のワクチンで回避できるかどうかを確認するために、ウイルスによる感染の再発につながる可能性があります。

専門家は、「オミクロン」の拡散を阻止するために渡航禁止令を課すには遅すぎるかもしれないと信じていますが、多くの国がこれらの措置を取り続けています。

一方、世界保健機関は、これらの決定の科学的根拠がないまま、急いで渡航禁止令を課すことに対して警告しました。

欧州疾病予防管理センターは、「予備データによると、オミクロン株はこれまでのところ発生時に多数検出された最も変異した株であることが示されています)。これは、ワクチンの有効性を低下させる可能性があるという深刻な懸念を引き起こします。そして再び感染のリスクを高めます。」

入手可能なデータによると、変異体は他の変異体よりも成長速度が速いようです。 しかし、欧州センターは、この変数の研究は、その危険性とそれに直面する可能性を正確に評価するために数週間かかると考えています。

また、南アフリカ政府は以前、11月中に新たな感染数が4倍に増加したことを報告しており、その結果、この新しい変異体が蔓延する可能性があります。これまでのところ、「オミクロン」変異体について何を知っていますか。

コロナの新株の発見が始まって、それは「B.1.1.529」と呼ばれ、世界保健機関は先週の金曜日に、「アルファ」で起こったようにギリシャ語のコードネーム「オミクロン」と呼んだ。およびDelta “変異体。

南アフリカの疫学的応答およびイノベーションセンターの所長であるTuliode Oliveiraは、「異常な突然変異のグループがあり、新しい株は他の株とは完全に異なる」と述べたように、その発見以来、突然変異体は深刻な突然変異に著しくさらされてきました。広がった突然変異体」と付け加え、「この突然変異体が進化において大きな飛躍を遂げ、予想よりもはるかに多くの突然変異を起こしたことに驚いた」と付け加えた。

また、de Oliveiraは記者会見で、「合計50の突然変異があり、そのうち30以上がウイルスを取り巻く脊髄タンパク質で発生しました。これは、ほとんどのワクチンが標的とし、ウイルスが到達するために使用する鍵です。体の細胞。」

私たちの体の細胞に付着するウイルスの部分(結合受容体と呼ばれます)に関しては、世界を席巻したデルタ変異体の2つだけと比較して、10の変異が含まれています。

このレベルの突然変異は、ウイルスを克服できなかった1人の患者、または複数の患者によって引き起こされる可能性があります。多くの突然変異が必ずしも悪いことではないと考えられているときに、ここで重要なのはこれらの突然変異が実際に何をするかを知っています。

専門家は、新たなコロナウイルスが2019年末に「中国の武漢」で最初に出現した元のウイルスと根本的に異なることを懸念していると考えています。これは、元の株を使用して設計されたワクチンが効果的でない可能性があることを意味します。 BBC。「イギリス人。

「オミクロン」という言葉はどこから来たのですか?

世界保健機関は、過去2年間に、出現したコロナウイルスとその亜種に複数の名前を付けました。特に、懸念を引き起こしたり、他の変数よりも広範囲に広がっている変数に名前を付けています。

ギリシャ語のアルファベットでは「Nuとxi」の文字がオミクロンの前にありますが、変数「Mu」の名前が付けられたとき、昨年8月にギリシャ文字のNuが行の先頭に移動しました。 しかし、WHOのスポークスマンは、「Nu」という文字が英語の「NEW」という単語とあまりにも類似していると組織が判断したと述べた。

次のアルファベット順はギリシャ文字の「xi」でしたが、世界保健機関も「xiは一般的な家系の名前Xiと同じ」と述べ、採用しないことを決定しました。したがって、この名前の採用は世界保健機関の名前に違反します。組織は「商業、旅行、観光、または動物の世話に対する病気の名前の過度の悪影響を最小限に抑え、文化的、社会的、国家的、地域的、専門的または民族的グループに不快感を与えないようにする」ことを目的としているため、病気に名前を付けるためのポリシー。

「オミクロン」のルーツは古代ギリシャにまでさかのぼります。具体的には、ギリシャ語のアルファベットの15番目の文字であり、英語に翻訳すると母語「o」に相当し、「オミクロン」という単語自体はギリシャ語から「オミクロン」。これは、大きな「オメガ」とは対照的に小さいことを意味します。

Passport queue in Hama today and every dayNo hope, no work.No electricity, no diesel, no bread#massmigration

Hama’da bugün ve her gün pasaport kuyruğuUmut yok, iş yok.Elektrik yok, dizel yok, ekmek yok#kitlesel göç 今日と毎日ハマのパスポートキュー希望も仕事もありません。電気もディーゼルもパンもありません#大量移動 طابور الجوازات في مدينة حماة اليوم وكل يوملا أمل لا عمل .لاكهرباء لامازوت ولاخبز#هجرة_جماعية

The Japanese pharmaceutical company, Shionogi, has started clinical trials of a corona vaccine, which it is working to develop to be used as a booster vaccine.

And participates in the clinical trials, which began on Friday, 200 people, all of whom received two doses of the Pfizer or Moderna vaccines at least six months ago. Half of the participants will receive the Shionogi vaccine as a booster, while the other half will receive the Pfizer vaccine. The Osaka-based company will then…

نُشر بواسطة عبد العزيز شويش

هندسة عمارة www.shwiesh.com

اترك تعليقًا

إملأ الحقول أدناه بالمعلومات المناسبة أو إضغط على إحدى الأيقونات لتسجيل الدخول:

شعار ووردبريس.كوم

أنت تعلق بإستخدام حساب WordPress.com. تسجيل خروج   /  تغيير )

صورة تويتر

أنت تعلق بإستخدام حساب Twitter. تسجيل خروج   /  تغيير )

Facebook photo

أنت تعلق بإستخدام حساب Facebook. تسجيل خروج   /  تغيير )

Connecting to %s

%d مدونون معجبون بهذه: